Registrace hosta Přihlášení

Historie a památky obce Hlupín: Kouzlo jihočeského podhůří

Ahoj všem! Dneska bych vám ráda představila obec Hlupín, skrytý poklad v malebném podhůří Šumavy. Tento kousek ráje je ideálním místem pro všechny, kdo hledají klid a pohodu, ať už tu bydlí trvale, nebo sem jezdí na chalupu.

Pohled do historie Hlupína

Hlupín má opravdu dlouhou historii. První písemná zmínka o obci pochází už z roku 1382, kdy byl jejím majitelem Martin z Mladíkovic a Hlupína. To je opravdu úctyhodné! Představte si, kolik generací tu žilo a jaké příběhy by nám mohly vyprávět staré stěny místních domů.

Památky, které stojí za návštěvu

Pomníček francouzského důstojníka

Jednou z nejzajímavějších památek je kamenný pomníček ve tvaru srdce, který připomíná smrt francouzského důstojníka z války o rakouské dědictví (1741-1742). Tento pomníček se nachází vedle kapličky před obecním úřadem. V roce 1923 byly při stavbě silnice nalezeny kosterní pozůstatky 28 francouzských vojáků a byl zde postaven další pomníček.

Kaplička svaté Anny Samodruhé

Kaplička svaté Anny Samodruhé, postavená v roce 1832, je dalším krásným místem k navštívení. Je to malebné místo, kde můžete načerpat klid a energii.

Kaplička na návsi

Na návsi najdete kapličku, která má také bohatou historii. Byla postavena v roce 1819 za rychtáře Jana Bryndy a postupně byla doplňována různými prvky. V roce 1843 získala barokní věžičku a v roce 1846 byl pořízen obraz svatého Jana z Nepomuku. Během válek byl zvon dvakrát odebrán pro vojenské účely, ale díky darům místních obyvatel byl vždy nahrazen novým. V roce 1932 a 1945 byly pořízeny nové zvony a kaplička byla několikrát opravena. V roce 2008 byl dokonce instalován elektrický pohon zvonu, což je zajímavá kombinace tradice a moderní technologie.

Sloup „Ecce Homo“

Pokud se vydáte asi 2,5 km západně od obce, narazíte na vysoký kamenný sloup zvaný „Ecce Homo“. Tento sloup stojí na hranici Jihočeského a Plzeňského kraje a připomíná místo, kde se v roce 1742 utopili tři francouzští vojáci i s koňmi v Březovém potoce.

Proč navštívit Hlupín?

Hlupín je ideálním místem pro všechny, kdo hledají klid a krásnou přírodu. Přes obec vede silnice s hladkým povrchem, což ocení cyklisté a bruslaři. Obec leží nedaleko levého břehu zlatonosné Otavy a je v okrese Strakonice, Jihočeský kraj. Nadmořská výška obce je kolem 465 m, což poskytuje krásné výhledy na okolní krajinu. Díky své poloze nedaleko silnice Strakonice - Horažďovice - Klatovy je Hlupín dobře dostupný a zároveň nabízí únik od ruchu města.

Když se procházíte po Hlupíně, můžete si vychutnat pohled na malebné chalupy a staré statky, které vás vrátí do časů našich předků. Místní obyvatelé jsou přátelští a rádi vám povypráví o historii obce a jejich tradicích. Nenechte si ujít návštěvu místních památek a nasajte atmosféru tohoto kouzelného místa.

Takže pokud máte chuť na výlet do historie a krásné přírody, Hlupín je to pravé místo pro vás. Přijeďte se podívat a objevte kouzlo této malebné jihočeské obce. Garantujeme vám, že nebudete litovat!

 

Firmy

Aktuální informace o firmách a službách ze všech regionů České republiky

více než 78 700 firem
Najít firmu

Poptávky

Poptávky z ČR a celého světa a veřejné zakázky z ČR a SR.

přesně 15 poptávek
Poptávky

Zboží

Navštivte nákupní galerii zboží a výrobků našich klientů.

více než 2 924 položek
Najít zboží