Guest registration Login

Historie a památky obce Hlupín: Kouzlo jihočeského podhůří

Ahoj všem! Dneska bych vám ráda představila obec Hlupín, skrytý poklad v malebném podhůří Šumavy. Tento kousek ráje je ideálním místem pro všechny, kdo hledají klid a pohodu, ať už tu bydlí trvale, nebo sem jezdí na chalupu.

Pohled do historie Hlupína

Hlupín má opravdu dlouhou historii. První písemná zmínka o obci pochází už z roku 1382, kdy byl jejím majitelem Martin z Mladíkovic a Hlupína. To je opravdu úctyhodné! Představte si, kolik generací tu žilo a jaké příběhy by nám mohly vyprávět staré stěny místních domů.

Památky, které stojí za návštěvu

Pomníček francouzského důstojníka

Jednou z nejzajímavějších památek je kamenný pomníček ve tvaru srdce, který připomíná smrt francouzského důstojníka z války o rakouské dědictví (1741-1742). Tento pomníček se nachází vedle kapličky před obecním úřadem. V roce 1923 byly při stavbě silnice nalezeny kosterní pozůstatky 28 francouzských vojáků a byl zde postaven další pomníček.

Kaplička svaté Anny Samodruhé

Kaplička svaté Anny Samodruhé, postavená v roce 1832, je dalším krásným místem k navštívení. Je to malebné místo, kde můžete načerpat klid a energii.

Kaplička na návsi

Na návsi najdete kapličku, která má také bohatou historii. Byla postavena v roce 1819 za rychtáře Jana Bryndy a postupně byla doplňována různými prvky. V roce 1843 získala barokní věžičku a v roce 1846 byl pořízen obraz svatého Jana z Nepomuku. Během válek byl zvon dvakrát odebrán pro vojenské účely, ale díky darům místních obyvatel byl vždy nahrazen novým. V roce 1932 a 1945 byly pořízeny nové zvony a kaplička byla několikrát opravena. V roce 2008 byl dokonce instalován elektrický pohon zvonu, což je zajímavá kombinace tradice a moderní technologie.

Sloup „Ecce Homo“

Pokud se vydáte asi 2,5 km západně od obce, narazíte na vysoký kamenný sloup zvaný „Ecce Homo“. Tento sloup stojí na hranici Jihočeského a Plzeňského kraje a připomíná místo, kde se v roce 1742 utopili tři francouzští vojáci i s koňmi v Březovém potoce.

Proč navštívit Hlupín?

Hlupín je ideálním místem pro všechny, kdo hledají klid a krásnou přírodu. Přes obec vede silnice s hladkým povrchem, což ocení cyklisté a bruslaři. Obec leží nedaleko levého břehu zlatonosné Otavy a je v okrese Strakonice, Jihočeský kraj. Nadmořská výška obce je kolem 465 m, což poskytuje krásné výhledy na okolní krajinu. Díky své poloze nedaleko silnice Strakonice - Horažďovice - Klatovy je Hlupín dobře dostupný a zároveň nabízí únik od ruchu města.

Když se procházíte po Hlupíně, můžete si vychutnat pohled na malebné chalupy a staré statky, které vás vrátí do časů našich předků. Místní obyvatelé jsou přátelští a rádi vám povypráví o historii obce a jejich tradicích. Nenechte si ujít návštěvu místních památek a nasajte atmosféru tohoto kouzelného místa.

Takže pokud máte chuť na výlet do historie a krásné přírody, Hlupín je to pravé místo pro vás. Přijeďte se podívat a objevte kouzlo této malebné jihočeské obce. Garantujeme vám, že nebudete litovat!

 

Companies

Current information about companies and services from all regions of the Czech Republic

more than 78 695 companies
Find a company

Demands

Demands from the Czech Republic and the whole world and public contracts from the Czech and Slovak Republic.

exactly 18 demands
Demands

Goods

Visit the shopping gallery of goods and products of our clients.

more than 2 817 items
Find the goods