Cihuatán Cinabrio je lehký rum z El Salvadoru, který zrál metodou solera minimálně 12 let v ex-bourbon sudech z amerického bílého dubu.
Název rumům Cihuatan dalo stejnojmenné údolí v El Salvadoru. Někdy mezi roky 900 až 1200 n. l. zde město vybudovali a žili původní mayští obyvatelé.
Slovo "cihuatán" v místním jazyce pipil znamená "zem za spící ženou" a odkazuje na bohyni, která podle legendy přišla do údolí a zdejší půdu obdařila úrodností a hojností. V místních poměrech to znamená dvě pro rum klíčové suroviny - velmi kvalitní cukrovou třtinu a průzračně čistou vodu.
Rumy Cihuatan jsou ručně vyráběny v destilerii, která byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Na všechny procesy zde dohlíží místní master blender Gabriela Ayala.
Cinabrio byl vyroben k poctě mayskému bohu slunce Kinich Ahau. Název je inspirován červenou barvou, která se dříve získávala rozdrcením nerostu cinabaritu (sulfidu rtuťnatého neboli rumělky). Jde o posvátnou barvu, která je dodnes považovaná za dobré znamení.
Chuť rumu Cihuatan Cinabrio 12YO je ovocná, krémová a komplexní. Vyznačuje tóny ožehnutého dubu, karamelizované pomerančové kůry, šťávy z cukrové třtiny, pistácií a švestek.
zpět na zboží