Leopold Gourmel X.O. je vrcholným koňakem intenzivně zlaté barvy.
Doba zrání minimálně 10 let dělají z tohoto koňaku skvost, jehož exkluzivitu ještě pozdvihuje luxusní papírový dárkový box s magnetickým uzávěrem.
Koňak má ráznou, ale harmonickou dřevitou vůni, která se snoubí s ovocným aroma. Chuť je pak hedvábná a plná s jemnými tóny dřeva a pikantní příchutí pepře a kůže. Bohatý a velmi dlouhý je i závěr.
Koňak je nejprodávanější a nejznámější pálenkou z vína (brandy), která splňuje přísná pravidla BNIC (Bureau National Interprofessionel du Cognac).
Mezi základní podmínky patří, že musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. Tento region se dále dělí na šest oblastí (tzv. cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Dále musí být vyroben nejméně z 90% z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. A v neposlední řadě musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni.Leopold Gourmel byl v 19. století uznávaný vinař a koňský sedlář z ostrova Ile de Ré. Tento ostrov je nejzápadnější oblastí AOC Cognac s příznivým vlivem mírného klimatu a vlhkého oceánského vzduchu. Když jeho vnuk Pierre Voisin v roce 1972 vytvořil své první koňaky, pojmenoval je právě po svém dědečkovi. A proto je také součástí všech lahví a ve znaku koňská hlava.
Na výrobu je použita vyvážená směs zralých hroznů bílých vín, které dají destilátu potřebnou sílu, vůni a komplexnost. Při destilaci se nepoužívá studené filtrace, takže výsledné destiláty si zachovávají výborné organoleptické vlastnosti.
Zrání probíhá v sudech ze stoletých dubů s velmi jemnou strukturou letokruhů, které dodávají koňakům Leopold Gourmel příjemnou jemnost a vyváženost.
back to the goods